Thuisonderwijs is mogelijk in Nederland wanneer een kind een officiële vrijstelling op de schoolplicht heeft.

Kinderen leren lezen, schrijven, rekenen, en alle andere vakken en vaardigheden op hun eigen manier en snelheid. Een deel vindt thuis plaats, maar vaak ook gebeurt het leren juist buiten in de samenleving zelf.

Ouders die kiezen voor thuisonderwijs kiezen voor een vorm van onderwijs die de behoeften van elk kind kan vervullen. Elke familie beslist zelf hoe ze het best tegemoet kunnen komen aan de individuele behoeften van hun kind(eren) en hoe ze het leren van hun kind(eren) het beste kunnen faciliteren. Ze maken gebruik van materialen en bronnen als boeken, musea, experts, bibliotheken, speel-o-theken, scheikunde-pakketten, spellen, internet, klasjes, workshops, concerten en nog veel meer.

Het verkrijgen van vrijstelling is mogelijk op verschillende manieren. Ouders kunnen vrijstelling aanvragen wanneer hun kind lichamelijke of mentale beperkingen heeft, als hun kind geregistreerd staat op een educatieve instelling in het buitenland, of als de ouders binnen redelijke afstand van hun huis geen passende school bij hun levensovertuiging kunnen vinden.

Meer informatie hierover kan gevonden worden bij  de Nederlandse Vereniging voor Thuisonderwijs (NVvTO).

Advertisements