Wat is Leiden Home Learners?

Leiden Home Learners (LHL) is een klein netwerk van gezinnen die voor thuisonderwijs gekozen hebben en die wekelijks samenkomen om te spelen en te leren. Onze focus ligt op vriendschap, natuur en creativiteit. We komen bij elkaar om samen te ontdekken, avonturen te beleven, ideeën uit te wisselen, projecten te bedenken en dingen te creëren. De meeste bijeenkomsten zijn in en rondom Leiden. Je kunt hier meer over ons lezen.

Waarom gaan jullie kinderen niet naar school?

Ieder gezin heeft haar eigen redenen om voor thuisonderwijs te kiezen. Alle LHL gezinnen hebben een officiële vrijstelling van inschrijving op een school onder de Leerplichtwet op basis van hun levensovertuiging. Wij willen onze tijd vooral gebruiken voor het ondersteunen van onze kinderen bij het leren en ontwikkelen op manieren die het beste passen bij onze eigen levensovertuigingen. Het is geen beslissing die je zomaar neemt. Kiezen voor thuisonderwijs vereist enorm veel toewijding en verantwoordelijkheid.

Zijn jullie tegen school?

Helemaal niet. De meeste van onze nichtjes en neefjes en kinderen van vrienden en buren gaan naar school. We zijn blij dat de mogelijkheid bestaat. Maar elk gezin is anders. Voor ons als gezinnen die voor thuisonderwijs gekozen hebben, is de optie om samen als gezin te kunnen leren heel belangrijk.

Hoe zit het met socialisatie en met het leren omgaan met andere kinderen?

We brengen veel tijd door met andere mensen. Een groot gedeelte van alles wat onze kinderen leren, gebeurt in de vele groepen waar ze deel van uitmaken. We ontmoeten mensen met uiteenlopende achtergronden en leeftijden, we hebben gesprekken en we leren van elkaar. De meeste kinderen die thuisonderwijs krijgen, zijn lid van verschillende clubjes en groepjes en nemen deel aan verschillende activiteiten, workshops of toernooien. Ze gaan naar de bibliotheek, de speel-o-theek, en bezoeken interessante plekken waar kinderen van houden. Kinderen die thuisonderwijs krijgen spelen met buurkinderen en vriendjes na schooltijd en in het weekend en schoolvakanties. Op de andere momenten spelen ze vaak met hun vriendjes die ook thuisonderwijs krijgen, zoals bijvoorbeeld bij LHL!

Geven jullie samen les?

Nee. Elke gezin neemt zelf verantwoordelijkheid voor het onderwijs van zijn eigen kind(eren). Ouders verzorgen de educatie van hun kind(eren) op maat zodat het aansluit bij de individuele behoeften en leerstijlen van hun kind(eren). We vinden het echter wel heerlijk om anderen te ontmoeten en om samen met anderen te leren. Net net zoals hoe andere kinderen (en volwassenen) samen leren wanneer ze met elkaar een museum bezoeken, een workshop volgen of op een vereniging gaan. We helpen elkaar ook door mekaar te inspireren, tips te geven en materialen en ideeën uit te wisselen. Het is heel fijn dat onze kinderen zoveel verschillende volwassenen kennen, waarmee ze tijdens onze bijeenkomsten kunnen praten of kennis en ervaringen van kunnen opdoen.

Wie zijn de gezinnen van Leiden Home Learners?

We zijn een diverse groep mensen. Momenteel hebben we leden uit Nederland, Canada, Australie, Verenigd Koninkrijk en Maleisie. We zijn een multiculture, meertalige groep, met vele religies en levensbeschouwingen.

We hebben ook verschillende opleidingsachtergronden. Een aantal voorbeelden zijn antropologie, psychiatrie, medicijnen, geboortebegeleiding, technische natuurkunde en bestuurskunde. De ouders van onze groep oefenen een grote verscheidenheid van beroepen uit. We hebben een ruimtevaarttechnoloog, twee psychiaters, een senior beleidsmedewerker, een ingenieur, een kunstenaar, een onderwijsadviseur, een schrijver, een financieel adviseur, een IT consultant en meer. Ze werken voor organisaties als een Rotterdams ziekenhuis, het Europees Ruimtevaartinstituut en het Ministerie van Economische Zaken.

We hebben verschillende hobby’s: fotografie, naaien, vechtsport, voetbal, kruidentherapie, meditatie, yoga, bijenhouden, breien, houtbewerking en nog veel meer. We delen graag onze kennis, ideeën en ervaringen met elkaar en onze kinderen. We moedigen tieners die thuisonderwijs krijgen aan om hun passies met ons te delen, of het nu drums spelen is of een street dance workshop.

LHL kinderen zijn ook actief in hun eigen individuele groepjes, zoals scouting, zwemmen, Aikido, ballet, voetbal, basketbal, honkbal en toneel.

Welke taal wordt er gesproken bij Leiden Home Learners?

Nederlands wordt het meest gesproken, maar we hebben ook kinderen gehad die Engels, Italiaans, Spaans, Frans, Russisch en Punjabi spraken.

Onze hoofdtaal is Nederlands en dat is wat de kinderen meestal spreken. Als er een kind is waar de Nederlandse taal nieuw voor is, dan helpen de andere kinderen vaak met vertalen (of ze gebruiken hun handen, lichamen, of gezichtsuitdrukking om de communicatie te helpen). Momenteel spreken al onze niet-Nederlanders vloeiend Nederlands. LHL kinderen lijken zeer goede taalonderwijzers te zijn.

Hoe word ik lid van Leiden Home Learners?

Helaas nemen we geen nieuwe leden aan op dit moment. We genieten erg van de mogelijkheden die een kleinere groep kinderen brengt en zien dat vriendschappen floreren in kleinere bijeenkomsten. We hebben wel regelmatig open bijeenkomsten waar iedereen welkom is.

Hoe kunnen mijn kinderen andere thuisonderwezen kinderen ontmoeten?

Onze open bijeenkomsten staan op het menu hiernaast en we zouden het heel leuk vinden als je eens zou komen.

Er zijn ook andere bijeenkomsten en netwerken door het land waar thuisonderwijsgezinnen regelmatig samen komen. Je hebt bijvoorbeeld onze zustergroep Amsterdam Home Learners, die wekelijks bij elkaar komt en meestal open bijeenkomsten heeft. Verder is er een maandelijkse thuisonderwijs bijeenkomst bij de mooie Boshhutten voor alle thuisonderwijsgezinnen.

Vele activiteiten en uitjes worden gemeld op regionale mailing lists of op Facebook. Er is ook een mooie Facebook groep (TO-Doen) van waaruit regelmatig bijeenkomsten of gezamenlijke thuisonderwijsprojecten georganiseerd worden.

Als je nieuw bent in Nederland,kan je hier wat tips vinden over openbaar vervoer, museumjaarkaarten en kinderpassen.

Hebben jullie enig idee hoe ik mijn eigen thuisonderwijsgroep kan oprichten?

Jazeker! Leiden Home Learners begon met drie families die de afspraak maakten om regelmatig af te spreken en is van daaruit gegroeid tot wat we nu zijn. Als je twee of meer families hebt die regelmatig willen afspreken, begin van daaruit. Spreek een aantal data van het voren af en kom zelf naar alle bijeenkomsten. Betrouwbaarheid, betrokkenheid en vriendelijkheid zijn waarschijnlijk de belangrijkste kernwoorden wanneer je een groep wilt starten. Praktische informatie over hoe je een thuisonderwijs groep begint, kun je hier vinden.

Vinden jullie het erg als ik wat ideeën van jullie gebruik?

Helemaal niet! Wij delen graag en alles wat we schrijven hebben we copyright-vrij gemaakt. Wij delen graag al onze ideeën voor kinderactiviteiten, het stageprogramma, statuten en alle andere dingen. Voel je vrij om teksten van onze websites, statuten of folders te gebruiken en kopiëren. Als je iets overneemt, vragen we je wel om Leiden Home Learners en deze website als bron te vermelden. Ook verzoeken we je om niet zonder onze toestemming onze foto’s of afbeeldingen te gebruiken. We hopen dat Leiden Home Learners een inspiratie kan zijn voor andere thuisonderwijzers die hun eigen netwerk willen opzetten.

Op onze beurt zijn wij Angela van Maurik van onze zustergroep Amsterdam Home Learners dankbaar voor haar hulp bij het vertalen van onze Engelstalige website in het Nederlands.

Advertisements