Iedereen bedankt die de petitie heeft ondertekend en deze in haar of zijn netwerk heeft verspreid. We waarderen het enorm!

De petitie is afgelopen november aangeboden aan de onderwijscommissie van de Tweede Kamer bij een rondetafelgesprek over voorgenomen onderwijshervormingen. Thuisonderwijs was een van de onderwerpen en Tonnie Nijenhuis, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Thuisonderwijs (NVvTO), en een groep thuisonderwezen kinderen hebben samen 105 pagina’s met handtekeningen overhandigd aan de parlementsleden. Er waren 3.501 handtekeningen voor de landelijke petitie en 5.904 voor de internationale petitie om thuisonderwijs in Nederland te behouden. Op de publieke tribune werd de parlementsdiscussie met grote belangstelling gevolg door zestig thuisonderwijzers, waaronder veertien tieners.

Een paar weken later hebben we twee flashmobs gedaan: de ene net buiten het Tweede Kamergebouw en de andere in Den Haag CS. Dat was superleuk ! Er waren zo’n dertig dansers onder de professionele leiding van een danseres, zeventien mensen die een thuisonderwijssituatie uitbeelden, een security team herkenbaar aan zwarte caps, ‘banneromhooghouders’, mensen die flyerden, kinderopvang, cameramensen en fotografen van binnen en buiten de thuisonderwijsgemeenschap, en een stuk wat thuisonderwijzers die in het publiek stonden. Allen trotseerden in Den Haag de kou om de lancering van de website www.ditisthuisonderwijs.nl te promoten en hiermee bij te dragen aan de positieve beeldvorming over thuisonderwijs. Na afloop zijn velen van ons gezellig met elkaar naar een pannenkoekrestaurant gegaan om de leuke dag af te sluiten. (Bron: NVvTO Nieuwsbrief, December 2013).

We kregen ook fantastische en onverwachte steun van zes deskundigen verbonden aan Nederlandse universiteiten die VOOR thuisonderwijs opkwamen. De hoogleraren en onderzoekers schreven in een verklaring aan de Tweede Kamer waarom het niet nodig is om thuisonderwijs te verbieden. Een van de hoogleraren lichtte zijn visie ook toe tijdens de rondetafeldiscussie. Als thuisonderwijzers waren we natuurlijk erg blij met hun professionele steun.

We weten nog steeds niet wat het lot is van thuisonderwijs in Nederland. Naar verwachting zal de Tweede Kamer het onderwerp begin dit jaar bespreken. We zijn vol hoop dat onze inzet, en de inzet van mensen die ons bijstaan, een verschil zal helpen maken.

Advertisements