1013556_605167752861994_1308193757_n

Beste lezers,

We hebben jullie hulp nodig.

We hebben twee blije en lieve kinderen die thuisonderwijs krijgen. Ze floreren en genieten en willen graag op deze manier blijven leren. We zijn dankbaar voor de mogelijkheid om onze kinderen het onderwijs te kunnen geven dat bij hun ontwikkeling past en dat zo goed aansluit bij hoe wij als gezin in het leven staan.

Helaas is de staatssecretaris van Onderwijs, de heer Sander Dekker, nu van plan om thuisonderwijs in Nederland te verbieden. De thuisonderwijsgemeenschap heeft een internetpetitie voor de Tweede Kamer opgesteld om thuisonderwijs in ons land te behouden. Het zou ons erg helpen als je deze petitie zou tekenen. Je kunt anoniem tekenen of voorzien van je naam, je beroep en/of je relatie tot een thuisonderwezen kind.

Teken alsjeblieft deze petitie als je inwoner van Nederland bent of Nederlands staatsburger in het buitenland: http://petities.nl/petitie/stop-verbod-op-thuisonderwijs

Teken alsjeblieft deze petitie als je lid bent van de internationale gemeenschap: https://www.change.org/petitions/stop-the-ban-on-home-education-in-the-netherlands

We zijn het niet eens met de plannen van de heer Dekker om thuisonderwijs te beëindigen. Hij is ervan overtuigd dat alleen scholen een geschikte sociaal-emotionele ontwikkeling aan kinderen kunnen bieden. Wij zien echter dat onze kinderen en hun thuisonderwezen vriendjes zich prima ontwikkelen. Ze passen bij hun vriendjes en leeftijdsgenootjes in de buurt, in het volkstuindorp en op hun aikido-, zwem-, voetbal-, scouting-, theater- en muziekverenigingen. Ze passen ook goed bij andere kinderen als we musea, bibliotheken, en speeltuinen bezoeken. Ze gaan op een positieve manier om met oudere en jongere kinderen en volwassenen van allerlei culturen en geloven. Ze maken echt onderdeel uit van de brede Nederlandse maatschappij, precies zoals de staatssecretaris het voor ogen heeft. Zowel nationaal als internationaal onderzoek toont ook aan dat thuisonderwezen kinderen een gezonde sociaal-emotionele ontwikkeling hebben.

Daarnaast wil de heer Dekker thuisonderwijs afschaffen omdat hij het moeilijk vindt om er toezicht op uit te oefenen. Dit is teleurstellend. De meeste andere westerse landen, zoals de Verenigde Staten, België, Frankrijk en Australië, hebben oplossingen gevonden die voor zowel overheid als thuisonderwijsgezinnen werkbaar zijn. Financieel zou er geen probleem moeten zijn, aangezien elk thuisonderwezen kind in Nederland de belastingbetaler jaarlijks 6.000 euro scheelt.

De hoge kwaliteit van thuisonderwijs is aangetoond door nationaal en internationaal onderzoek. Het blijkt een goede voorbereiding te zijn op vervolgonderwijs en de arbeidsmarkt.

Deze informatie is allemaal bekend bij de heer Dekker.

De Nederlandse Vereniging voor Thuisonderwijs (NVvTO) was in constructief gesprek met het ministerie van Onderwijs om samen te werken aan een betaalbaar plan voor toezicht op de kwaliteit van het thuisonderwijs. De heer Dekker heeft de dialoog met thuisonderwijzers nu helaas stopgezet, zonder aankondiging of uitleg.

Onze kinderen hebben ons verteld dat ze met hun buren en vrienden naar school zouden gaan als dit als enige keuze overblijft, maar ze verhuizen liever naar een land waar ze nog steeds thuisonderwijs kunnen krijgen. Favoriet zijn Canada (waar ze hun dubbele nationaliteit kunnen gebruiken om dicht bij hun geliefde Canadese familie te wonen), Engeland (waar een van hun beste vrienden, ook thuisonderwezen, woont) en Ierland (waar ze een geweldige vakantie met familievrienden hebben gehad).

We zijn vol vertrouwen dat we in elk van deze landen een gelukkig bestaan kunnen opbouwen. Hoezeer ons gezin ook houdt van ons Nederlandse leven, de aangekondigde wetswijziging zou het ons onmogelijk maken te leven en leren zoals wij dat willen.

Gelukkig is de wet nog niet gewijzigd. Er is iets dat je kunt doen om dit te helpen voorkomen.

Overweeg alsjeblieft om ons, en anderen zoals ons, te helpen door het tekenen van de petitie.

Wil je meer weten over thuisonderwijs of onze persoonlijke ervaringen? De volgende links helpen wellicht:

  • Website Recht op Thuisonderwijs, waar met referentie aan onderzoeksrapporten, Kamerstukken en artikelen wordt ingegaan op de brief van de heer Dekker aan de Tweede Kamer
  • Artikel van prof. mr. Paul Zoontjens, hoogleraar onderwijsrecht en lid van de Onderwijsraad, over waarom het voornemen van de staatssecretaris “niet zo’n goed idee is”
  • Rapportage over een thuisonderwijsvriendinnetje van onze kinderen op het Jeugdjournaal van 4 september (vier minuten)
  • Antwoorden op veelgestelde vragen over thuisonderwijs
  • Interview in de herfstuitgave van het magazine The Homeschooler uit Californië over de thuisonderwijservaringen van ons gezin in Nederland (in het Engels)

Als je nog vragen hebt, beantwoorden we die graag. Aarzel niet om ons een e-mailbericht te sturen.

Voel je aangemoedigd om dit verzoek naar anderen in je netwerk te verspreiden. Ook waarderen we het delen van dit bericht op Facebook, Twitter en/of LinkedIn.

Bedankt voor je tijd.

Hartelijke groeten,

Graham en Rippy Dusseldorp
E-mail: graham.dusseldorp@gmail.com